Okcategoryrad

Håll dig inte för dig själv: hur man förlåter ditt ex

I slutet av året rekommenderas det ofta att förlåta och släppa klagomål för att gå vidare och vara lycklig. Det svåraste är att förlåta personen du älskade. För att säga adjö till någon måste du verkligen känna ”jag förlåter honom.” Det kommer att bli lättare för vissa människor att göra detta, svårare för andra, men det viktigaste är att fatta ett beslut och anpassa sig till det inre arbetet. Psykoanalytiker Patrick Avran ger i sin bok ”Sorrows of Love” råd hur man gör det rätt.

Granska fakta

Beslutet att förlåta betyder inte att du går med på att lida. Tvärtom: för att återfå styrka och gå vidare är det viktigt för en början att kalla saker med deras rätt namn (till exempel: ”Jag blev sårad”) och vid behov försvara rättvisan. Men ilska är en adrenalinkick och förvirring i tankar. I detta tillstånd är det svårt att fatta intelligenta beslut. När den första vågen av känslor avtar, sätt dig ner, ta ett djupt andetag och försök att återvända till vad som hände om möjligt. När samtalsordens ord kom före sina tankar att dina reaktioner var något överdrivna … Så du kan skilja dig internt från din förbittring, som om du vill gå tillbaka från den..

Visa din ilska

Ilska är en mycket dålig rådgivare, påminner terapeuten. Det är dock ännu värre när en person ständigt håller tillbaka honom inuti, inte erkänner för sig själv att han lider och försöker med all sin kraft att kontrollera sig själv. I det här fallet kommer aggressiva känslor (ganska förståeliga och naturliga) sannolikt att vända sig mot honom och kan till och med undergräva hans hälsa som ett resultat. Låt dig därför öppet släppa ånga – ensam med dig själv eller med någon du litar mycket på. Bli av med känslor fysiskt (du kan springa, skrika eller kasta kuddar mot väggen), skriva ner dina känslor i detalj på papper eller berätta för en älskad om dem.

Prata om dina känslor

”Förlåtelse” betyder inte ”glömma” – ingen av oss kan korsa eller radera det förflutna. För att övervinna bitterhet, irritation eller sorg, identifiera och namnge mina känslor och sedan inse att jag just nu hade all anledning att uppleva dem, men nu har mitt liv förändrats. Ibland är det användbart, åtminstone ett tag, att återuppta dialogen med den person du bröt med – inte för den oändliga konversationen av förhållandet, men för att slutföra dem och verkligen stänga ämnet. Du kommer att veta att du har lyckats när det hände tidigare…

Förlåt dig själv

Även om en av partnerna formellt har skulden för upplösningen (till exempel den som fuskade), visar den andra sig ofta ofrivilligt att hysa sig själv för det som hände. Faktum är att relationer alltid är involverade två gånger i livet. Detta innebär enligt uppgift att du måste vara delaktig i beslutet. Fråga dig själv: vad var den mest smärtsamma och skadliga förlusten? Vilket är mer förolämpat – din stolthet, rättvisa eller hur du vill se i folket omkring dig? Svar kommer att hjälpa till att rikta tankar i en specifik riktning och undvika total självskuld. Påminn dig själv om att alla gör misstag då och då…